Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
.. .

 

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπη Παυλόπουλου στη Λέσβο και τις δηλώσεις του για τo Εθνικό Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ο κ. Σηφουνάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την τελευταία επίσκεψη του στην Λέσβο, επιβεβαίωσε την γνωστή τακτική των κυβερνητικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας νa αποποιούνται κάθε ευθύνη για τις παραλήψεις τους τα 3,5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας.
Έτσι, κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση του  ΠΑΣΟΚ για δήθεν χαμηλούς δείκτες απορροφητικότητας του ΠΕΠ, χωρίς βεβαίως να παρουσιάσει κάποια στοιχεία αλλά και αποσιωπώντας τις μεγάλες καθυστερήσεις απορροφητικότητας του ΠΕΠ στα δυο πρώτα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από την Νέα Δημοκρατία, που ανάγκασαν την κυβέρνηση να υποστεί  ακόμη και την απώλεια πόρων από το Γ ΚΠΣ δεχόμενη τους όρους της Ε.Ε.
Ειδικά θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Υπουργός την απώλεια για το Νομό Λέσβου των 10.000.000 ευρώ από εθνικούς πόρους για το έργο του Βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Μυτιλήνης την οποία μεθόδευσαν προκειμένου να αυξηθεί τεχνητά η απορροφητικότητα στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου.
Κατά τα άλλα, ο κ. Υπουργός συνέχισε τις μεγαλόστομες εξαγγελίες για το Εθνικό Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης και για το ενδιαφέρον της κυβέρνησης της Ν.Δ. για την Περιφέρεια.
Μόνο που δεν πείθουν κανένα και ιδιαίτερα τους κατοίκους των νησιών μας  οι οποίοι όχι μόνο βιώνουν ήδη την εγκατάλειψη αλλά και βλέπουν και κατακτήσεις πολλών χρόνων να χάνονται μέσα από ομιχλώδες ρυθμίσεις που έχουν στόχο την επαναφορά του καθεστώτος της αδιαφάνειας και της μικροπολιτικής μέσα από τις δομές μιας υπερσυγκέντρωσης των δομών του κράτους.
Και πράγματι εκεί οδηγεί ο νέος σχεδιασμός Διαχείρισης του Δ  ΚΠΣ  που προβλέπεται  στο «Σχέδιο Νόμου για την Διαχείριση, Έλεγχο και Εφαρμογή Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων για την Προγραμματική Περίοδο 2007 - 2013». Με στόχο δήθεν την ενίσχυση της Περιφερειακής ανταγωνιστικότητας καταργούνται ουσιαστικά οι 13 περιφέρειες μετασχηματιζόμενες σε «ενδιάμεσους (!) φορείς διαχείρισης» και τον ρόλο τους αναλαμβάνουν οι πέντε δημιουργούμενες υπερπεριφέρειες μαζί με την Ειδική Γραμματεία  του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Κατα αυτόν τον τρόπο η αποκέντρωση μετατρέπεται σε υπερσυγκέντρωση στο όνομα της εξυπηρέτησης των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων  του κυρίαρχου  Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών,  συνθλίβοντας κάθε αδύναμη περιοχή και ελέγχοντας τα πάντα από το ισχυρό κέντρο των Αθηνών. Δυστυχώς για τον κύριο Υπουργό αυτό ο Λαός μας το αποκαλεί οπισθοδρόμηση».